Lagu Tema

Monday, 29th December, 1012

One more day to go......sigh.

Takder apa-apa entry menarik arini... kena p Rawang sat gi.. penat betol.. tapi kena wat last minute shopping dlok.  banyak benda tak dibeli lagi.  Kang dah sampai Kapit mulalah nyesal and gigit jari kaki, tapi bleh bawak ke? Nanti lebih 15kg kena bayar plak.. Cis....

My shopping list
  1. Monthly Planner
  2. Table Calender
  3. Kasot Sukan~Adidas kot? ada $$ ke?? hm..
  4. Stuffs for Drama 2009
  5. Buah tangan untuk Well tapi tak tau apa..

Lagu-lagu tema CSI, Smallville and Olympic Games 08:

Download sini: 




Olympic Games- What about now? dari Chris Daughtry

Selamat Menyambut Awal Muharram 1430

Monday, 29th December, 0153

Selamat Tahun Baru 1430 Hijrah....

Misi tahun baru aku:
  1. less talk more work.
  2. exercise more.
  3. lose weight (ni macam every year punya resolution jer).
  4. treat others the way I like.... eh salah treat others the way I like to be treated.
  5. Earn more extra income.
  6. Dapat APC. "hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha", kata boss aku.
  7. Tingkatkan pertuturan bahasa Iban aku dari 80% kepada 98% (dengan bantuan Well)
  8. Learn to say no and mean it.
  9. Pay credit card balance on time.
  10. Kurangkan merapu.
but not in that partricular order.

Sesambil tuh, layan lagu hits Iban pun manah juak..

Download disini : Seribu satu (1001)

Takder lirik coz aku tak berapa tahu sangat tentang kosa kata Iban nih, kang salah wat malu jerk...tapi lagu dia memang best... 

Menghitung Hari



Saturday, 27th December, 2112

27 haribulan Disember.......


Meaning? Birthday anak buah aku Irfan dan juga menandakan ada 3 hari je lagi sebelum aku fly ke Sarawak semula... Hmmmm.  Macam-macam perasaan ada skang, suka, sedih, mixed feeling lah kiranya.

Happy 10th Birthday!!
Suka.... 
....aku dapat jumpa anak angkat aku Well Celltone.. Dah Form 3 tapi tak dapat nak baca ayat pepanjang.. bukan sebab bodo atau lembab.. tapi,   budak ni dyslexia. Samre traits macam Irfan tapi Irfan dah didetect sejak awal & masuk special school. skang dia dah improve a lot. Kadang-kadang aku pikir.. kalau la Well ni berpeluang hidup dalam family yang lebih sempurna.. will his life be any different? 
Anak angkat aku a.k.a PA aku hahaha

Then kadang-kadang aku pikir gak, mungkin tu sebab aku ditakdirkan terbang ke pelusuk Kapit ni. Although aku mungkin tak dapat nak touch atau beri kesan pada ramai orang, si Well sorang ni pun dah cukup buat aku gembira bila dapat contribute/share/ be a part of something good in his life. Ni jugak salah satu sebab aku berkira-kira untuk mintak pindah atau tunggu lagi setaun dua... hmm...

....aku dapat duduk rumah aku sendiri yang aku sewa sensorang kat Kapit sana. Aku memang jenis yang lone ranger sket. Zaman study dulu pun aku dok sensorang je. Takle kunsi-kunsi, coz aku ni "loud" sket.  Aku akan cakap jer apa aku tak puas hati.. Oi kasut ko sepahla, tak reti-reti nak top up Milo ke?.. Baju ni nak tunggu mak ko datang basuhkan ke?.. Ko nak wat koleksi ke sel-sel kulit mati ko ni? ko bela ayam ke ape kat bilik? hahaha

.....aku ada keta nak pi sana sini.. terutama pi swimming 'fool' atau running track yang jarak sekangkang kera je sebenarnya tapi aku ni poyo sket bab-bab  berjalan pulang.. penat.

.....aku takder curfew ;) walaupun kat sini pun aku takdela kena marah ngan sesapa coz balik lewat tapi disebabkan aku dok menumpang kat rumah siblings aku, seganla jugak nak bukak pintu jejauh malam, ganggu orang and a bad example pada anak-anak buah aku. (baik aku ni rupanya)



Sedih
.... of course la sedey, 
...............aku kena tinggalkan mak aku, anak anak buah aku dan orang tersayang. Sedih tinggalkan shopping complex yang belambak pun ada gak
.......sebab aku tau I might not get what I truly deserved this coming year.. sigh! 

Hm.. tak banyak rupanyer benda yang aku sedeykan.. atau adakah aku hanya cuba menenangkan diri sendiri.... aku saja yang tahu....

Malasla nak pikir.. baik layan lagu original dari kampung halaman ku ini.. layan..

Download di sini: Ayam Den Lapeh

Ayam Den Lapeh 

Luruihlah jalan payakumbuah
Babelok jalan kayu jati
Dima ati indak karusuah
Ayam den lapeh ai ai
Ayam den lapeh

Mendaki jalan padangsikek
Basimpang jalan ka biaro
Di ma ati indak kamaupek
Awak takicuah ai ai
Ayam den lapeh

Sikucapang sikucapeh
Saikua tabang saikua lapeh
Tabanglah juo nan karimbo
Oilah malang juo

Pagaruyuang batusangka
Tampek bajalan urang baso
Duduak tamanuang tiok sabanta
Oi takana juo ai ai
Ayam den lapeh

Damba CintaMu

Friday, 26th December, 2211

Lagi satu lagu nasyid yang best untuk didengar. Aku saje nak share. Best lagu ni, Accapella. Ada bait-bait yang betul-betul sentuh hati batu aku ni.. Renungkan dan kongsi-kongsikan


Download di sini: Damba CintaMu




Raihan - Damba cintamu


Tuhanku ampunkanlah segala dosaku
Tuhanku maafkanlah kejahilan hambaMu

Ku sering melanggar laranganMu
Dalam sedar ataupun tidak
Ku sering meninggalkan suruhanMu
Walau sedar aku milikMu

Bilakah diri ini 'kan kembali
Kepada fitrah sebenar
Pagi kuingat petang kualpa
Begitulah silih berganti

Oh Tuhanku,
Kau pimpinlah diri ini
Yang mendamba CintaMu
Aku lemah aku jahil
Tanpa pimpinan dariMu

Ku sering berjanji di depanMu
Sering jua ku memungkiri
Ku pernah menangis keranaMu
Kemudian ketawa semula

Kau pengasih
Kau penyayang
Kau pengampun
Kepada hamba-hambaMu

Selangkah ku kepadaMu
Seribu langkah Kau padaku

Tuhan,
Diri ini tidak layak ke surgaMu
Tapi tidak pula aku sanggup ke nerakaMu

Kutakut kepadaMu
Ku mengharap jua padaMu
Mogaku 'kan selamat dunia akhirat
Seperti rasul dan sahabat

Seperti rasul dan sahabat

Guna Blogger dot com Untuk Hina Islam??

Thursday, 25th December, 2358

Terkejut dan malu aku tengok berita pasal laman blog yang menghina Islam hasil tulisan blogger dari Malaysia.  Walaupun berita tu tak menunjukkan address blog dia, aku dapat pin-point blog itu menggunakan profile yang tak dikaburkan waktu berita tu.  Blog A##### #m## ni di tulis dalam masa 2 hari dengan 38 artikel yang menghina Islam.  Sebagai seorang Islam, aku amat-amat rasa tertanggu dengan semua artikel dan gambar-gambar yang dipamerkan.  Aku rasa ada baiknya sebagai bloggers umumnya dan insan khususnya tak kira agama, kita sama-sama faham dan menghormati antara satu sama lain. 

Dan bagi bloggers yang beragama Islam, tak perlulah mencari blog-blog seperti itu, tetapi jika korang seperti aku, masih ingin mencari (I really regret it) kalau pun terjumpa, "flag" sahaja supaya bila ramai yang flag, blog itu akan diturunkan, tetapi aku nasihatkan tak perlu komen. This kind of bloggers crave that kind of attention and you are feeding 'it' to them by giving comments....


Lebih baik aku kongsi lagu Tombo Ati (Ubat Hati) ni. Moga-moga kita semua mendapat perlindungan dariNya.

Download dan renungkan...

Download di sini: Tombo Ati
(lagu selepas minit ke 1:52)




Tombo Ati (Ubat Hati)

Artist: Opick
Song Category: Nasyid
Tombo Ati iku limo perkorone
Kaping pisan moco Qur’an lan maknane
Kaping pindo sholat wengi lakonono
Kaping telu wong kang sholeh kumpulono
Kaping papat kudu weteng ingkang luwe
Kaping limo dzikir wengi ingkang suwe

Salah sawijine sopo iso ngelakoni
Mugi-mugi Gusti Allah nyembadani

Obat Hati ada lima perkaranya
Yang pertama baca Qur’an dan maknanya
Yang kedua sholat malam dirikanlah
Yang ketiga berkumpullah dengan orang sholeh
Yang keempat perbanyaklah berpuasa
Yang kelima dzikir malam perbanyaklah

Salah satunya siapa bisa menjalani
Moga-moga Gusti Allah mencukupi

Operation: 1 year later

Wednesday, 24th December, 1148

Semalam ialah ulangtahun operation aku yang pertama.
Maksudnya hari ini genap setahun operation aku.
Syukur pada Allah s.w.t. kerana aku masih diberi peluang untuk hidup dan terus menikmati keindahan di muka bumi ini.
Alhamdulillah..

Sidang Akhbar Rita-Aidil

Tuesday, 23 December, 2200

LAPORAN AKHBAR MENGENAI KISAH CINTA RITA-AIDIL

  •  5 Oktober 2006

    RITA menjadi perhatian ramai apabila disebut-sebut akrab dengan Aidil. Keakraban mereka bukan rahsia lagi berikutan ramai pihak, termasuk peminat, pernah terserempak mereka keluar bersama.

    Rita juga dikatakan beberapa kali dilihat ada di tepi padang bola sepak menyaksikan Aidil beraksi. Ketika dihubungi, Rita tidak menafikan gosip itu dan berkata, dia senang berkawan dengan pemain bola sepak muda itu.

  •  6 Oktober 2006

    BAPA Aidil menafikan dakwaan anaknya bercinta dengan Rita. Abdul Radzak Salleh, 57, berkata keluarganya kurang berpuas hati dengan gosip itu yang disifatkannya tidak benar.

  •  6 Oktober 2006Z

    AIDIL mengakui mengenali Rita menerusi saudara kembarnya, Mohd Aidil Zaquan Adha. Sewaktu dihubungi bagi mendapatkan penjelasan sejauh mana perkenalan antara dia dan Rita, Aidil berkata, pertemuan berlaku secara tidak sengaja sewaktu keluar dengan pemain bola sepak yang lain.

  •  14 Januari 2007 

    EPISOD percintaan Rita dan Aidil yang sebelum ini hebat digembar-gemburkan sedang hangat dikatakan berakhir. Difahamkan, cinta Aidil kini beralih arah kepada artis remaja yang menempa nama dalam dunia nyanyian, Zehra Zambri.

  •  15 Julai 2007

    LEBIH kurang 35,000 peminat bola sepak negara berkumpul di Stadium Nasional, Bukit Jalil, 8 Julai lalu, untuk menyaksikan perlawanan di antara Malaysia dan China bagi peringkat kumpulan C Piala Asia 2007. Malaysia kalah teruk 1-5.

    Namun, bukan cerita bola sepak yang menarik perhatian, tetapi dalam kebanjiran penonton itu, terselit seorang artis cantik. Siapa lagi kalau bukan Rita yang difahamkan setia memberi sokongan kepada buah hatinya, Aidil.

  •  16 September 2007

    AKHIRNYA hubungan Rita dan Aidil bukan lagi rahsia apabila gambar mesra mereka berpelukan di Genting Highlands tersebar secara meluas di Internet. Yang pasti, kedua-duanya tidak ada istilah main-main, hubungan mereka serius.

  •  15 Jun 2008

    CINTA Rita dan Aidil masih bertahan sekalipun ada khabar angin mengatakan hubungan mereka retak.

  •  18 Disember 2008

    “KAMI tak buang dia tapi terkilan dengan tindakannya membelakangkan kami mengenai perkahwinan dengan Rita Rudaini,” kata ibu Aidil, Azizah Arshad, 56 yang kesal dengan perbuatan pasangan selebriti itu mengenepikan keluarga untuk mendirikan rumah tangga.

    Katanya, Aidil tidak pernah berbincang atau mendapatkan pandangan keluarga sebelum bernikah dengan Rita di Selatan Thailand.

    Aidil dan Rita dikatakan bernikah pada 25 Februari lalu sebelum dihidu kakak sulung Aidil, Ruziana, 37. Bapa Aidil, Abd Radzak Salleh, 59, berkata keluarganya mengetahui perkara itu melalui Ruziana selepas dia dimaklumkan sendiri oleh Mohd Aidil.

  •  19 Disember 2008

    “SAYA rayu pihak media memberi ruang kepada saya mahupun isteri menyelesaikan beberapa perkara sebelum kami tampil memberikan sidang akhbar,” kata Aidil mengenai pernikahannya dengan Rita.

    Aidil turut meminta semua pihak menghormati pendiriannya dengan tidak mengganggu atau cuba mendapatkan kenyataan daripada ahli keluarganya mahupun keluarga Rita.

    Rita pula enggan tampil membuat kenyataan berhubung perkahwinannya dengan Aidil dengan alasan tidak mahu mengeruhkan lagi keadaan.

    Sumber terdekat dengan pelakon ini berkata, Rita yang menjalani penggambaran sebuah drama bersiri mengaku bernikah hampir 10 bulan. Buat sementara dia memilih untuk mendiamkan diri.

  •  24 Disember 2008

    “SEMUANYA sudah selesai, tolong jangan perbesarkannya lagi,” kata Aidil mengenai isu pernikahannya dengan Rita di Selatan Thailand, hampir 10 bulan lalu.

    Aidil menjelaskan tiada lagi masalah antara pihaknya dengan keluarga di Seremban. Dia mengakui sudah pulang ke pangkuan ibu dan bapanya bagi menjelaskan keadaan sebenar.

  • Kredit teks kepada:
    RUDY IMRAN SHAMSUDIN @ harian metro
    imran@hmetro.com.my

    X-Men Origins: Wolverine

    Monday, December 22nd, 0113


    Masa aku sedang merayau dalam webspace ni, tiba-tiba aku rasa teruja dan ghairah semacam. sapa ni?







    Korang kenal tak? What about the boy in the pic below?






    Aku memang teruja giler.  Tapi bukan sebab budak tu, tapi sebab ini.




    Kalo korang peka, korang bleh nampak apa yang aku nampak apa yang keluar kat knuckles budak tuh. Yup, you got it right, claws!! Signature kepada......

    mamat nih... maksudnya ada cerita X-men baru lah hehehe.. tapi bukan X-men
    lebih kepada si Logan ni

    X-Men Origins: Wolverine

    Nice..

    The Day The Earth Stood Still (Literally!!)



    Sunday, December 21st, 2335

    Harini aku dapat tengok wayang kat Gold Glass GSC Mid Valley courtesy kepada kawan kepada girlfriend aku (thanks Kak Nurul).

    Lounge versi gold class

    Memang best la (takkan tak best dah tiket dia pun RM20 sebijik). Tapi citer yang di wayangkan tak best langsung. Patotla tajuk dia The Day The Earth Stood Still.  Memang aku rasa 2 jam aku dok menangok macam takder apa-apa pergerakan yang berlaku. Langsung takder isi dan takder apa-apa moral of the story, tapi kalo favourite past time ialah menengok cat mengering didinding (pergh.. ayat tak bley tahan).. korang layan la citer ni. Citer ni sebenarnya bleh abis dalam masa sploh minit jerk kalau aku diberi peluang menggarap semula.
    1. Makhluk asing datang untuk misi selamatkan bumi (dengan cara membunuh manusia yang pollute bumi). - 3 minit
    2. Makhluk asing kagum dengan emosi kasih sayang yang ditonjolkan manusia. - 6 minit
    3. Makhluk asing balik rumah dan tak jadi musnahkan bumi (bagi can la konon) - 1 minit
    Pergh!! Plot citer.. macam Sathianathan (aku sudah mencipta ekspresi baru).

    Tapi selain dari tu, aku dapat la jadi orang pertama yang main game gantung X'mas ornaments X'mas tree kat foyer wayang GSC tu untuk dapatkan tiket percuma ke prebiu citer Four Christmases.  

    2 pas masuk yang aku menang

    Sebenarnya tak menang coz exceed designated time limit, tapi disebabkan ke"hansap"an aku (iaitu muke seposen) amoi yang kiut tu bagi gak pass tu kat aku. tapi... Alamak! 30hb la, malam plak tu, mana sempat.. dah nak terbang dah pagi esoknya.. Hmm.. ade sapa nak? 


    Rita Rudaini Kahwin Aidil Zafuan Part II


    Friday, 19th December, 1148 

    RITA Rudaini, 32 (32? Ek eleh 32 tu umur yang dibagitahu dia la.. cuba tengok IC sket) enggan untuk tampil membuat sebarang kenyataan berhubung dengan perkahwinannya dengan pemain bola sepak kebangsaan, Mohd Aidil Zafuan Abdul Razak, 21 dengan alasan tidak mahu mengeruhkan lagi keadaan. (haha, walaupun dah cakap tak nak tulis, could not resist sambung berita nih, sorry) 


    Sumber terdekat dengan pelakon ini berkata, Rita sekarang sedang menjalani penggambaran sebuah drama bersiri mengaku sudah bernikah hampir 10 bulan dan buat sementara untuk mendiamkan diri sehinggalah keadaan menjadi reda. “Rita tidak berhasrat untuk membuat sebarang sidang media bagi menjelaskan isu perkahwinannya dalam jangka masa terdekat ini kerana dia tidak mahu menambahkan lagi kekecohan yang berlaku. (you think?) Buat masa ini dia lebih senang berdiam diri kerana ingin memberikan tumpuan kepada kerjayanya. “Setakat ini memang dia tidak ada langsung perancangan untuk mengadakan sidang media. Kemungkinan Rita hanya bersedia untuk memberi kenyataan tahun depan,” jelas sumber itu lagi. Rita dan Aidil berkenalan pada penghujung 2006. Perkenalan itu diaturkan seorang rakan Rita yang mengetahui minatnya terhadap sukan bola sepak tempatan

      (perkataan tempatan yang tak bleh tahan tu,dialog mesti lebih kurang camnih "Erm,(letak nama kawan) I betul-betul nak tahu perkembangan mengenai sukan bola sepak TEMPATAN, boleh tak you hook me up dengan someone? Make sure dia separuh umur I, hensem, dan baru nak naik coz I bleh sponsor dinner etc, TEMPATAN tau, jangan you call Beckham plak, tak kuasa I nak gaduh ngan Vic nanti, I dengan dia kan bff'")



    Zaquan Adha (The smarter one)

    Bagaimanapun pertengahan tahun ini hubungan pasangan itu dilaporkan retak tetapi Rita enggan mengulas lanjut dengan alasan perlu menjaga hati banyak pihak. “Saya tidak tahu bagaimana mahu menjelaskannya kerana bimbang ia akan mengguris banyak pihak. Maklumlah manusia ini rambut saja sama hitam tetapi hati lain-lain. Saya sedar sebagai artis, segala perkembangan diri termasuk hal peribadi perlu dikongsi dengan peminat. “Namun kali ini saya mohon agar cerita yang sedang hangat diperkatakan ini disimpan saja. Sama ada benar kami sudah putus atau masih bercinta, biarlah saya dan dia saja yang tahu kerana perkara ini membabitkan kami dan keluarga,” katanya. 

    (Statement ni bukan statement selepas berita ni kuar tapi dalam akhbar Harian Metro pada 12 Jun lepas, maksudnya masa menafikan hubungan itu, Rita sebenarnya sudah menjadi isteri kepada Aidil Zafuan) (Rita nih pernah kahwin dengan penyampai berita sukan TV3, Akbar Shaari pada 1999. Dialog masatu mesti macam nih. "Erm, (letak nama kawan) I nak tahu perkembangan sukan tempatan kerana ia ada kena mengena dengan kerjaya I, boleh tak you hook me up with some pembaca berita sukan, pastikan lelaki yer, make sure tempatan tau I tak nak you panggil nanti susah nak dapat visa bla,bla bla") 

    Bagaimanapun perkahwinan itu hanya bertahan selama dua tahun apabila mereka bercerai pada 2001, tetapi pasangan itu tidak dikurniakan cahaya mata. Selepas 10 bulan menyembunyikan rahsia perkahwinannya itu, ia akhirnya terbongkar apabila keluarga Mohd Aidil Zafuan mengadakan sidang media khas untuk menjelaskan kedudukan sebenar status anak lelaki mereka. Rita dan Mohd Aidil Zafuan bernikah di Songkhla, Thailand pada 25 Februari lalu dan agak menyedihkan ia berlangsung tanpa pengetahuan keluarga di pihak lelaki. 

    Seperti kata Abdul Razak Salleh, 59, bapa kepada Aidil, hanya anaknya dan Rita saja mempunyai jawapan kenapa mereka merahsiakan perkahwinan itu. Kini kedua-duanya menjadi buruan media yang mahukan jawapan kenapa perkahwinan itu harus disembunyikan. Namun bukan saja Aidil tetapi Rita juga gagal dihubungi. Keluarga Aidil dalam sidang media tergempar yang diadakan di kediaman kakaknya di Coral Heights, Seremban, Rabu lalu, berkata mereka sendiri gagal menghubungi Aidil selepas mendapat tahu mengenai perkahwinannya daripada kakak sulungnya Ruziana, 37, pada 14 Disember lalu. 

    Begitu juga dengan Rita, sehingga kini aktres itu langsung tidak membalas khidmat pesanan ringkas (SMS) mahupun menjawab panggilan telefon. Mungkinkah kerana tentangan keluarga menyebabkan pasangan itu nekad berkahwin dan merahsiakan perkahwinan mereka? Jarak umur 11 tahun (11 tahun ikut umur yang diberikan lah... yeah rite.. sebelas tahun) juga kononnya menjadi punca keluarga tidak merestui perhubungan yang terjalin sejak beberapa tahun yang lalu. (Hmm dialog pas ni, "Erm,(letak nama kawan) I nak tahu perkembangan sukan bolasepak tempatan, bleh tak you hook me up dengan mana-mana coach, tapi jangan panggil Sathianathan plak, dahla tak tahu susun strategi, nak keluar list senarai pemain kebangsaan pun macam cabut undi jerk, tu belum lagi citer pasal formation, tactics bla bla bla, lembu betol dia tu.. camne plak boleh sambung kontrak.. main mandrem kot?? ingat I artis je ader mandrem-mandrem. U cari yang lain ok.. " hahahaha)


    teks: kredit kepada bh online

    Penambahan isi 
    Posted on : Wednesday, 24th December

    Kredit: Kosmo! Online

    JOHOR BAHRU - Pelakon Rita Rudaini, 32, yang berkahwin secara rahsia dengan teman lelakinya, Aidil Zafuan Abd. Radzak, 21, disahkan telah hamil. (kan betul.. terer aku dan eberapa orang yang wat undian poll kat kanan tuh..... kalau tak mengandung mesti masey rahasia)

    Sumber Kosmo! memberitahu, usia kandungan Rita kini sudah mencecah dua bulan setengah.

    "Rita memang tertekan dengan keadaan yang berlaku sekarang tetapi sangat gembira kerana sudah disahkan mengandung dan dia juga masih mampu menjalani penggambaran sebuah drama bersiri dengan Suhan Movies pada ketika ini," kata sumber yang merupakan teman rapat pelakon jelita itu kepada Kosmo!.

    Bagaimanapun suami Aidil yang ditemui semalam enggan mengulas mengenai kehamilan isterinya. Dia berjanji akan menjelaskan segalanya dalam satu sidang akhbar beberapa hari lagi.

    "Maaf, saya enggan komen. Satu sidang akhbar akan dibuat (tidak lama lagi). Ketika itu, abang (wartawan) boleh tanya macam-macam,'' ujarnya.

    Demikian komen ringkas Aidil ketika ditanya mengenai status Rita yang dikatakan sedang mengandung dua bulan setengah selepas perkahwinan rahsia mereka berdua di Songkhla, Thailand Februari lalu terbongkar baru-baru ini.

    Enggan bercakap banyak, Aidil bagaimanapun mengakui telah berjumpa keluarganya bagi menjernihkan keadaan dua hari selepas keluarganya membuat sidang akhbar di Seremban baru-baru ini. Rita bagaimanapun tidak ikut sekali dalam pertemuan itu.

    Aku ucapkan tahniah kepada mereka. Harap kekal selamanya.. Secara positif lebih baik kahwin sesenyap dan rahsia terbongkar daripada pertemuan rahsia dan ditangkap lencun.. kan?

    Rita Rudaini Kahwin Senyap Aidil Zafuan



    Wednesday, 17th December, 2255


    Ni Genting bukan Songkhla.. Harap maklum..

    Mereka bernikah di Songkhla, Thailand sejak Februari 08 yang lalu tetapi sepanjang tempoh tersebut sehingga hari ini,  Rita masih bermain tarik tali dengan peminat tentang statusnya dengan pemain bolasepak negara, Aidil Zafuan . Stop dulu kat sini..


    Aku sebenar-benarnya nak tulis pasal benda lain yang lagi menarix, macam maksaklah kat Bukit Antarabangsa ke, banjir kat Kelantan ke... tapi disebabkan kawan-kawan aku yang kat sini and Kapit sibuk dok tanya aku pasal berita nih.. so aku pun meng'google'lah dan jumpa lah pasal isu ini.

    Sapa tak kenal dua beradik kembar nih. nak kata prodigy tu tak la tetapi disebabkan pakej bakat, kehenseman dan julung-julung kali ada pemain kembar dalam satu-satu sukan (dulu ada gak tapi tak popular sebab pakej tak cukup kot? haha)Aidil Zafuan and Zaquan Adha. So sebenarnya Aidil Zafuan ni dah pun Kahwin di Songkhla bulan Feb haritu. Patutla main (bola) pun cam takder stamina coz ader benda lain yang mengurangkan staminanya hahaha (18 sx nih).  Tapi kesian coz mak bapak dia pun tak tahu menahu pasal benda nih


       

    Bapa Aidil Zafuan sendiri, Abdul Radzak Salleh, 59, berkata, Aidil Zafuan mengesahkan berita tersebut melalui anak sulungnya, Ruzithana Razak Abdul Radzak, 37, dua hari lepas. “Di sini, saya mahu mengesahkan Aidil sudah pun berkahwin dengan Rita dan berita yang digempar-gemburkan sebelum ini adalah benar.”

    Rupa-rupanya, pernikahan turut dirahsiakan dari pengetahuan keluarga mereka lebih 10 bulan. Keluarga Aidil Zafuan yang ditemui wartawan hari ini melahirkan rasa kecewa mereka terhadap Aidil yang membelakangkan keluarga dalam hal ini (sejuk perut mak dia)



    Nampaknya tinggal sorang lagi jerk yang masih available itu pun kalo dia tak kawin ngan mana-mana orang dan merahsiakannya lah, gigit jarila awek awek yang mendambakan mamat-mamat nih.



    Separuh jer aku letak nak penuh pi kat web nike Malaysia


    Dahla giant advertisement  poster separa bogel dorang dengan nike baru je ditampal kat serata Malaysia. Aku rasa pompuan yang nampak poster tu leh histeria kot.. maklomla jersy didalam kulit diluar.. (napa tak buat short dia skali hua hua hua)



    "Isk, aku nak kawin gak nih"- zaquan adha


    Bapa Aidil Zafuan, Abdul Radzak Salleh, 59 berkata, “Saya tak dapat cakap sama ada merestui perbuatan mereka atau tidak kerana perkara itu telah berlaku. Namun, saya terima apa yang berlaku.”

    Namun, tidak siapa tahu sebab sebenar Aidil Zafuan dengan tiba-tiba berani untuk mengemukakan perkara sebenar kepada keluarga. 

    Wartawan juga nampaknya belum dapat sebarang komen dari Rita Rudaini sendiri. 


    Mari kita meng'kepoh' untuk mengetahui sebab apa dia baru nak gitau sekarang.. adakah kerana

    a)Rita dah pr3gnant, takot orang persoal sapa bapak anak dia nanti

    b)Aidil dah rimas

    c)Rita nak wat publisiti memandangkan nama dia dah senyap jerk skang

    d)Aidil nak masok bidang seni plak memandangkan pasukan Malaysia main bola cam *&^^$&( geram betol aku..  apa ader dalam pala otak sathia tu agaknyer. and sapa la yang bodoh sambung kontrak dia lagi.. Lembu betol!! (eh sidetrack plak)

    e) (letakla sebab korang tersendirik)

    Tapi apa-apahal pun bagi aku mereka kahwin secara sah dan itu sudah suratan mereka dua lah, harap bahagia selamanya..

     

    okeh, aku dah pun menamatkan post pojok ku ini.. Harap-harap pasni takder la anasir anasir luar yang menghasut aku untuk tulis blog camnih... (kecuali la kalo......huh?? apa CT mengandung??)


    Disclaimer: Aku tak minat Rita pun, cuma aku suka tengok kembar tu main bola disebabkan aku pun coach handball ("tapi dia main football... apa nih?" kata seseorang)


    Sesambil tu.. seronok-seronok kan lah diri anda buat undian kat sebelah kanan blog tu ek...


    Photo n text: kredit kepada Oh Bulan.com

     


    Pikom PC Fair (revisited)

    Sunday, 14th December, 2131

    Guess who had followed my tips? 

    ME!!

    Today is the last day of the Pikom PC Fair 2008. Lotsa people and frantic last minutes buying.






    Pikom PC Fair 2008

    Saturday, 13th Dec 2009, 0227

    PIKOM PC FAIR 2008. MALAYSIA'S LARGEST PC FAIR. 12 LOCATIONS


    What a day.. 
    The Pikom PC Fair is indeed Malaysia's largest PC Fair, and I think this time they really have put a lotsa effort tro make it a successfull one.

    The floor layout and booth placement are a lot more organised this time arond compared to past year fair. 

    Instead of renting one exhibition hall, PIKOM has rented conference hall 1, 2 and 3 and also Exhibition hall 1, 2, 3, 4 and 5!! (talk about huge!!)

    And the best part is the Banquet Hall at level 3 is open just for speaker and audio system. By going in there you might feel like entering a huge disco club. Lotsa candy coloured-nice-saliva-drooling salesgirl audio system that will suit your fancy.. Oh yeah.. The banquet hall is like audio haven (it isn't a typo) to me.


     Yeah, the price is really cheap/affordable too. 


    Here is the list of best bargain (for me atleast)

    • Seagate 2.5" external HDD Western Digital comes with casing+pouch+cable 250GB (RM 199)   ~the 35oGb cost RM229

    • FM Modulator (RM18)  ~it is a little thingy u plug-in the car cigarrete burner to play your song in ur thumdrive-lah

    • a nice laptop skin (VIKII) (RM18) comes with nice packaging  (not the VEGE brand.. too EXPENSIVE) that can double as a clear A4 paper file and also comes with free LCD cleaner (worth RM8 stand-alone) 

    • EACAN (ikan??) QQ-Q 2.1 long-throw woofer with EXquisite design satellite speaker (banquet hall) and comes in ol sorts of colours you could imagine (RM 79) ~the RRP is RM99, but there are lotsa other model to suit your fancy. ~Drool~

    • Kingston Thumbdrive DT101 2G (RM16) 4g (RM25) 8G (RM48) 6mb/s (read) and 2mb/s (write)  Ops! 

    • PNY Ultra Slim Micro Att 2G(RM19) 4G(RM29) 8G(RM52) is better because not only it is smaller, antishock, antidust and water resistant but also it has the capacity of 23mb/s(read) and 7mb/s (write). Simple put.. it will  save/copy/transfer your work faster.
    So a little tips for this coming christmas @ birthday @ awal muharram @ new year @ CNY:-

    Step 1: buy a 2G thumdrive (rm19)

    Step 2: buy an FM Modulator for his/her car (RM18)

    Step 3: search and upload all his/her favorite songs to the driver (rm 3 x hours spent in CC)

    step 4: plug it to the car cigarrete burner (turn on and adjust the radio frequency first)

    Step 5: a kiss from the receiver for the very thoughtful gift (priceless........)

    Oh ya, it will be handy if you can grab yourself a 'show guide' booklet distributed (or rather left unsupervised) at the main entrance to the exhibition hall. you can highlite or mark the booth where you make a purchase so that in case you need to return it or add other accessories, you can simply locate the booth or find out the name of the Company (it is in the booklet) and googled their locations later.

    Cheerios.....

    The Pikom PC Fair 2008

    Friday, 12th December 2008, 0950

    Today is the first day of 3 days event of largest Gadgets and PC "thingies" Pikom PC Fair 2008.  Lotsa stuff are at a bargain price and I am all set to go.  Will be posting the details later.

    Cheerios.

    The Neighbor

    Saturday, November 29th, 1530

    I am becoming fat! 
    I know this personal information is non of your bussiness, but since my neighbor think that it is hers, why not telling it to the whole world. 


    "Hey! Haven't since you for ages. Back for holiday?"

    "Yeah"

    "How long? Boy! you must be really happy there."

    "Uh?" (note to self: move to other unfriendly neighborhood)

    "I mean, you look FAT. Must be really happy."

    "Guess I am."

    (Instructions: Open jar, find wound, rub salt)

    "Ok. Nice to see you, sorry to disturb your badminton match, hope it works, you really need the exercise."

    "*&^(*(&%"

    P/S: I am 73kg by the way.




    The Questions

    Friday, November 28th, 1932

    There are a lot of nothingness to do and places to visit with the free time. 

    It has been 3 weeks and there are plenty of weeks to go (I don’t really count them, make me anxious). Working in a such isolated place without good entertainment and quality fast-food (can’t believed those two words are connected) makes ones eager to go back to the concrete jungle i.e. KL.

    Here, one thing for sure school breaks also synonym with weddings. Yup the dreaded weddings especially if the reception is for your best friend or worse, relatives, the worst? NOSEY relatives.  Then there's the golden question of The Partner.

    You see, I am the straight to the point person.

    I prefer the no beating around the bush approach.

    Most people would go be uneasy and get embarrassed and the standard answer would be 
    "Nope lah, don't have yet."

    A relative (very distant mind you) had asked in a teasing manner, 
    "So, Eff, got partner already? You are 27 now right?"

    I would deadpan, 
    "Yup and yup."

    She  then asked this in an extra teasing manner, 
    "When is your turn?"

    "33 years old (I just blurt out any random two digits number)." 
    Straight to the point, that's my style.

    Then she started to take me a little more seriously, 
    "Oh I see, I see. Six years more (emphasizing the word) ONLY,"

    "Yup, A lot of time to build up that nest,”
     I added.

    And there you have it, problem solved.

    No more annoying girlfriend questions with a non-hesitant manner of answering.

    But, the game wasn’t over yet, 

    "So when can we meet her?"

    I have not mastered that as I have yet to warm up to the idea of relatives and girlfriend, being in one place, at the same time.

    Many I-look-at-you-you-look-at-me moments of silence.

    Too awkward for my liking. 

    Some of the more fun loving friends (and relatives!!) have even gone so far as to ask,

    "So, done it already?" 

    "I'm not sure if that one counted" (ahahaha) 
    and then trail off mysteriously (before I change my mind and
    strangled her) 



    I really wanted to ask them the same question

    “So, when is your turn?"

    ……….. during a funeral


    Cruel... Cherios.

    The Exhibition

    Saturday, November 22nd, 2349

    Today sucks!! Big time!

    First of all, I was really looking forward for today because there are two 'awesome' exhibitions going on at the same place, but both  sucks big time.

    Malaysia 5th International Health Fair, Putra world Trade Centre (PWTC). hall 5

    This is the 1st exhibition that I went, I was hoping there would be health related gadget on sale (heart rate monitor watch, exercise equipment, etc). I didn't bother to take any pic because the exhibition sucks! (Hey waddaya know, I could start word-of-the-day segment). I mean there is actually nothing to see or buy or listen to.  No wonder there is hardly any info regarding the exhibition on the cyberspace.  And to rub salt on the wound, the flyers are in chinese, the exhibitors are talking in chinese and the magazines sold there are in chinese!! Don't get me wrong, I don't have any problem with my fellow chinese counterpart but this is Malaysia for godsake and the exhibition is open for public. Is it too hard to print the flyers in multi language? If it is so hard to make in in Malay (it IS still the National Language though) make it in English then. Urgh! While browsing inside, there is nothing to see actually because the products sold were like the one you can find in a sinseh shop (wonder if they have an approval sticker from our local MOE)I see and hear a lot of visitors venting their anger outside the hall. They too were frustrated because they were not being entertain by anybody inside the exhibition hall. Maybe just like me, the exhibitionist simply carry on talking in his/her own language although the crowd that has gather around is made out of different races. Talk about INsensitivity (except maybe for a few booths promoting credit cards that really stuck out like a sore thumb in there). Conclusion, sucks!! Big time.


    Gomobile Expo 2008, Putra World Trade Centre (PWTC), Hall 3 

    This exhibition promised to be one of the largest mobile phone exhibition ever in Malaysia and I think it is true, a lot of well-known brands such as Nokia, Sony E, Maxis took part and a lot of products and services were being promoted and it also has a party like environment. So why is it sucks you might asked? It is because, Just after two eenie-weenie-tinie-weenie steps I made into the exhibition hall, the siren went off, and the 2nd person behind me got away with a state of the art Nokia handphone just because she is the 150th visitors to enter the hall. Ugh, if only. Hmmm.... Ruin my mood for the rest of the day. Conclusion? SUCKS!! 


    Malaysian Driver


    Monday, November 17, 2310

    It has only been 5 days since I start to drive in the busy KL road again but lotsa things had happened to remind me how good it was to drive in a not so busy road in Kapit (gosh I miss my Myvi a lot). I think I made less swearing back there compared to 5 days driving here. Most of my vulgar ‘bad words’ nowadays are in Iban language so it is ok if I get some sensitive person (read: mum and sis) riding shotgun. Hehe. Read down there and find out whether you are guilty too.



    ·         Happily cruising down the middle lane of a motorway with either indicator flashing, but going nowhere.

    ·         Happily cruising down the middle lane of a motorway even when the road is almost entirely empty.

    ·         Picking your nose and believing that no-one can see you. (it is tinted)

    ·         Not realizing that there is any other setting for your lights than high beam.

    ·         Indicating to move into a lane that you're already half way in.

    ·         Falling asleep at the wheel, just in time for the lights to turn green.

    ·         Sounding your horn one nanosecond after the lights change to green if the car in front hasn't sped off.

    ·         Sending sprays of wiper wash right over the top of your car and washing the one behind.

    ·         Overtaking then pulling in front and slowing down. (I do it sometimes just for a revenge.. ehehe)

    ·         Sharing whatever is on your car stereo with anyone within a mile radius. (guilty)

    Hmm.. Actually it says quite a lot about me.. ehehe.. cheerios